A kovászos eladása

Tudnivalók

Április 15-én estétől április 23-án estig ünnepeljük a pészahot, a három zarándokünnep egyikét. Az ünnep előestéjétől az egyik kötelezettség az, hogy otthonunkat és minden más általunk használt területet (irodát, autót, raktárat, stb.) teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól.

  • Cháméc minden étel, ital, ami az öt fő gabonafajta – búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly – felhasználásával készült, kivéve a különös gonddal, speciális eljárással készített ünnepi maceszt.
  • Az előírás szerint a kovászos „ne legyen látható” és „ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni, és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami pészahkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat –, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben. Például a keksz, nápolyi, egyes mélyhűtött termékek mint a panírozott hús vagy hal, és a sör, vodka és egyéb gabonákból készített ital is cháméc.
  • A kovászos eladása: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével eladjuk egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Pészah után, pedig mindent visszavásárolunk. Az ünnep előtti napokban, de legkésőbb április 14-én délig meg kell bíznunk a rabbit kovászosunk eladásával.
  • Az alábbi űrlap háztartások számára készült. Ha Ön üzletszerűen foglalkozik kovászos készítéssel vagy forgalmazással, akkor kérjük személyesen vegye fel a kapcsolatot a rabbival az ünnep előtt.