Pészahi törvények

 

 • A pészahi áldozat, macesz és keserűfű
  Régen, mikor még állt a jeruzsálemi Szentély, minden zsidónak kötelessége volt pészahi áldozatot bemutatni, az áldozati bárányokat egy-egy család fogyasztotta el pészah estéjén. Ehhez kovásztalan kenyeret, azaz maceszt, illetve keserűfüvet fogyasztottak. A macesz az egyiptomi kivonulásban keletlen kenyérre, a keserűfű pedig a zsidók keserű sorsára emlékeztetett. Ma, mikor már nem áll a Szentély és az áldozathozatal is megszűnt, csak a kovásztalan kenyeret, a maceszt és a keserűfüvet fogyasztjuk pészah este.
 • Kovászos tilalma
  Pészah nyolc napja alatt tilos bármi kovászost fogyasztani, ezen felül kovászos nem lehet megtalálható és nem maradhat birtokunkban. Ezért pészah előtt gondosan kitakarítjuk otthonunk minden helyiségét, ahova az év során élelmiszer kerülhetett, konyhánkat pedig pészahra alkalmassá tesszük, azaz az edényeinket és konyhai eszközeinket pészahira váltjuk, avagy kikóseroljuk, hogy minden kovásztól megszabadítsuk.
 • Mi számít kovászosnak?
  Kovászosnak számít minden, mely a Tórában említett ötféle gabonát tartalmazza (búza, árpa, rozs, zab és tönköly) és nem pészahi módon került elkészítésre. Így kovászos nem csak a száraztészta és a liszt, de a sör, a whisky és a vodka is.
 • A kovászos eladása
  Azokat a kovászt tartalmazó élelmiszereket, melyeket nem akarunk kidobni vagy megsemmisíteni pészah előtt, kötelesek vagyunk külön szekrénybe vagy helyiségbe jól elkülönítve elzárni, majd az ünnep idejére egy nem-zsidó embernek eladni. Ebben a Rabbinátus van segítségünkre, a kitöltött nyomtatványon fel kell tüntetni nevünket és címünket a rabbi pedig eladja a kovászosunkat pészah idejére. Fontos, hogy a kovászos bár a mi lakásunkban marad, az hivatalosan mégsem a mi tulajdonunk, ezért ügyeljünk arra, hogy a termékek jól elkülönítve és elzárva legyenek.
 • A kovászos keresése és elégetése
  Miután otthonunkat és minden más ingatlanunkat, illetve autónkat kitisztítottuk a kovászostól, az ünnep előtti nap estéjén jelképesen elrejtünk otthonunkban 10 darab, gondosan becsomagolt kenyérdarabkát, melyet gyertyafénynél, az est beálltával megkeresünk. Másnap reggel, az ünnep előtti napon ezt és más olyan kovászost, melytől meg kívánunk szabadulni, tűzben elégetjük.
 • A macesz
  Peszah idején maceszt fogyasztunk. Ezt a speciális kovásztalan kenyeret úgy készítik, hogy a benne lévő liszt és víz maximálisan 18 percet érintkezik egymással, sütés előtt.