Miért különleges az idei pészah?

Az idei pészah abból a szempontból is különleges, hogy az ünnep a szombat kimenetelével kezdődik, így a kovászosról való lemondás és a maradék kovászos elégetése még a szombat előtt meg kell történjen. Ugyanakkor, mivel szombaton kötelező kenyeret enni a háromszori étkezéshez, viszont maceszt még nem ehetünk (először csak szombat este, az első szedereste alkalmával), három kisebb bárheszt (szombati kalácsot) félreteszünk, ügyelve arra, hogy az ne morzsáljon még a fogyasztás közben sem a pészahra már kitakarított házban.

Házunkat csütörtök estére tökéletesen kitakarítjuk, ekkorra már nincs kovászos a lakásban, a konyhánkban is csak pészahi edények vannak. A kovászos keresésére csütörtök este kerül sor, szokásos módon, gyertyaláng mellett. Elmondjuk az első “hol chámirá” című kijelentést, a kovászosról való lemondás jeleként.

Péntek reggel, annak dacára, hogy egészen szombat reggelig lehet kovászost fogyasztani, elégetjük maradék kovászosunkat és a kovászos-keresés során „meglelt” tíz, gondosan becsomagolt kenyérdarabkát. Mindösszesen sábátra teszünk félre három (kisebb) barcheszt.

A péntek esti vacsoránál elfogyasztjuk az egyik barcheszt, óvatosan, gondosan ügyelve arra, hogy egy morzsa se essen a földre vagy esetleg a tányérra, hiszen eddigre már minden edényünk pészahi.

Szombat reggel a szokásosnál korábban imádkozunk, hogy legyen lehetőségünk a szombati étkezésre kenyér fogyasztásával. Ima után kidust csinálunk, kezet mosunk és eszünk a második szombati kalácsból, ügyelve, hogy nehogy szétszóródjon bármi morzsa. Eszünk valamennyit az étkezésből, majd elmondjuk az étkezés előtti áldást. Ezt követően ismét kezet mosunk, megesszük a harmadik kis barheszt és tovább folytatjuk az étkezést, mely után ismét bencsolunk. A barheszt szombaton óvatosan esszük, nehogy egy morzsa is lehulljon. Szombat reggel az étkezés után a maradék barheszt a wc-n lehúzzuk.

Mindezt 9:42 előtt befejezzük, ekkor elmondjuk a második “hol hámira” kezdetű kijelentést, amellyel végleg lemondunk minden birtokunkban maradt kovászosról.

Kovászoseladási meghatalmazás:

A kovászos eladása

Azokat a kovászt tartalmazó élelmiszereket, melyeket nem akarunk kidobni vagy megsemmisíteni pészah előtt, kötelesek vagyunk külön szekrénybe vagy helyiségbe jól elkülönítve elzárni, majd az ünnep idejére egy nem-zsidó embernek eladni. Ebben a Rabbinátus van segítségünkre, a kitöltött nyomtatványon fel kell tüntetni nevünket és címünket a rabbi pedig eladja a kovászosunkat pészah idejére. Fontos, hogy a kovászos bár a mi lakásunkban marad, az hivatalosan mégsem a mi tulajdonunk, ezért ügyeljünk arra, hogy a termékek jól elkülönítve és elzárva legyenek.