A szédereste

Pészah első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünnepeljük. Ilyenkor hosszasan beszélünk az egyiptomi kivonulás történetéről és felelevenítjük az akkor történt csodákat. Ebben az elbeszélésben a pészahi hágádá van segítségünkre. Az este során számos jelképes ételt fogyasztunk, így macesz mellett eszünk keserűfüvet (római saláta és/vagy torma), chároszetet (alma, körte, dió és vörösbor elegyéből készült finomság) és például főtt tojást (a Szentély elpusztulása okán érzett gyászunk jeléül) is. Az este során négy pohár bort fogyasztunk emlékeztetve arra, hogy a Tóra négy kifejezést használ a zsidó nép Egyiptomból való megmentésére. Mivel pészah a rabszolgaságból való megszabadulás ünnepe, széderestén evés közben kissé baloldalra dőlünk, hiszen ezen az estén királyokhoz, nem pedig szolgákhoz vagyunk hasonlatosak.

 

 • A szédereste bemutatása
  Hogyan kell egy pászahi széderestét levezetni? A Duna tv 2004-es felvételén Köves Slomó az otthonában tartott modell széderen veszi végig az est celebrálását.
 • A széder
  A széder este pészah első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünnepeljük.
 • Az ünnepi hágádá
  A zsidó könyvespolc kiemelt helyén szerepel a pészahi hágádá, mely a szédereste megkerülhetetlen kelléke. Neve annyit jelent: elbeszélés, és elsődleges célja az, hogy segítse az Egyiptomból való kivonulás történetének elbeszélését, valamint a szimbólumokban és rituálékban gazdag szédereste levezetését.
 • A szédertál kellékei
  Melyek a szédertál kellékei? Mit szimbolizálnak a kellékek? Az alábbiakban Köves Slomó rabbi megadja a válaszokat eme fontos kérdésekre.
 • Dallamok, zsidó liturgia
 • 10 hagyományos étel
  Az Örökkévaló elgondolása szerint a pészahi konyha igen egyszerű: először a megsütött pészahi áldozati bárányt kell ennünk macesszal és keserűfűvel, majd az ünnep hét napján tartózkodnunk kell mindentől, ami chámec, vagyis kovászos. Az évezredek során azonban a különféle helyeken élő zsidó közösségek kifejlesztették saját pészahi konyhaművészetüket, olyan ételekkel, amelyek kizárólag az ünneppel hozhatóak összefüggésbe.
 • Szokások
  Hogyan ünneplik a szédert és a mimunát a világ különböző zsidó közösségei?