A széder este

Pészah első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünnepeljük. Ilyenkor hosszasan beszélünk az egyiptomi kivonulás történetéről és felelevenítjük az akkor történt csodákat. Ebben az elbeszélésben a pészahi Haggada van segítségünkre. Az este során számos jelképes ételt fogyasztunk, így macesz mellett eszünk keserűfüvet (római saláta és/vagy torma), chároszetet (alma, körte, dió és vörösbor elegyéből készült finomság) és például főtt tojást (a Szentély elpusztulása okán érzett gyászunk jeléül) is. Az este során négy pohár bort fogyasztunk emlékeztetve arra, hogy a Tóra négy kifejezést használ a zsidó nép Egyiptomból való megmentésére. Mivel pészah a rabszolgaságból való megszabadulás ünnepe, széder estén evés közben kissé baloldalra dőlünk, hiszen ezen az estén királyokhoz, nem pedig szolgákhoz vagyunk hasonlatosak.

 

  • A széder este bemutatása
    A széder este bemutatása
    Hogyan kell egy peszahi széder estét levezetni? A Duna tv 2004-es felvételén Köves Slomó az otthonában tartott modell széderen veszi végig az est celebrálását.
  • A széder
    A széder
    A széder este pészah első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünnepeljük.
  • Az ünnepi Hágádá
    Az ünnepi Hágádá
    A zsidó könyvespolc kiemelt helyén szerepel a pészahi hágádá, mely a széder este megkerülhetetlen kelléke. Neve annyit jelent: elbeszélés, és elsődleges célja az, hogy segítse az Egyiptomból való kivonulás történetének elbeszélését, valamint a szimbólumokban és rituálékban gazdag széder este levezetését.
  • A széder tál kellékei
    A széder tál kellékei
    Mik a Széder tál kellékei? Mit szimbólizálnak a kellékek? Az alábbiakban Köves Slomó rabbi megadja a válaszokat eme fontos kérdésekre.
  • Dallamok, zsidó liturgia
    Dallamok, zsidó liturgia
  • 10 hagyományos étel
    10 hagyományos étel
    Az Örökkévaló elgondolása szerint a peszahi konyha igen egyszerű: először a megsütött peszahi áldozati bárányt kell ennünk macesszal és keserűfűvel, majd az ünnep hét napján tartózkodnunk kell mindentől, ami chámec, vagyis kovászos. Az évezredek során azonban a különféle helyeken élő zsidó közösségek kifejlesztették saját peszahi konyhaművészetüket, olyan ételekkel, amelyek kizárólag az ünneppel hozhatóak összefüggésbe.
  • Szokások
    Szokások
    Hogyan ünneplik a szédert és a mimunát a világ különböző zsidó közösségei?